יום ראשון, 30 באוקטובר 2005

אוקטובר 2005 - ערב הזיכרון לזכרו של רותם מוריה ז"ל

במלאת שנה להירצחו של רותם מוריה, ב- 30 באוקטובר 2005, נערך ערב זיכרון לזכרו.
 בערב הזיכרון שנערך שנה קודם לכן, הוכרז על הקמת קרן לסיוע ליוצרים צעירים הנתקלים בקשיים להפיק את הסרט שחלמו עליו – בשל סיבות שונות – שחלקן אי הכרה בנושא עצמו או מסיבות שאינן תמיד אובייקטיביות.
 מטרת הקרן היא לעזור ליוצרים אלה להפיק את הסרט - כנגד כל הסיכויים – בדומה לסיוע שניתן בסופו של דבר לרותם מוריה ז"ל בסרטו מעורר המחלוקות שנקרא בשם זה.
 "כנגד כל הסיכויים", קרא אז רותם ז"ל לסרטו, וזה גם שמה של הקרן על שמו, ששמה לה למטרה לטפח בדיוק את אותם סרטים שוברי גדר וגבולות, פורצי דרך ושפה – בדיוק כפי שהיה עושה זאת רותם לו היה חי כיום ומצליח להגשים את חלום חייו.
 במהלך השנה הראשונה להיווסדה, פנתה קרן רותם לקהל סטודנטים, משנה ב' ומעלה, הלומדים במוסדות העוסקים בהכשרה מקצועית קולנועית להציג את תכניותיהם. בעקבות  הפרסום – נתקבלו 72 פניות של סטודנטים שהעבירו חומר בתהליך זה או אחר של הפקה. לאחר בחינת החומר ע"י שלושה לקטורים, וראיונות אישיים - עלו לשלב הגמר שלושה  תסריטים שאחד התנאים העיקריים לקבלת הסיוע מטעם הקרן היה מוכנותו להקרנה בערב הזיכרון. בסופו של תהליך נותר רק סרטה של עינב בר, "מחוץ למיטה", שענה  לקריטריונים של הקרן "כנגד כל הסיכויים".
 לערב הזיכרון שנערך בסינמטק תל-אביב, התאספו ובאו מוקירי זכרו, חברים וידידים וכן השתתף מ"מ ראש הממשלה מר אהוד אולמרט, שנשא דברים חמים לזכרו ודיבר בשבח  הרעיון לסיוע.
 הסרט "מחוץ למיטה", שהוקרן בהקרנת בכורה הוא מהז'אנר העלילתי, באורך של 14 דקות, וצולם בפורמט וידאו. הסרט עוקב אחר ערב אחד בחייו של זוג צעיר (בגילומם של אמיר י.  וולף ושרון קשב) שנדמה ששורה עליהם מועקה גדולה שאין יודעים מה פשרה ומהם הסיבות לה. מועקה זו מעוררת תהייה אמיתית, שכן דורון וליאורה רחוקים מלהיראות כמו אנשים  קשיי יום, שטרדות החיים רובצות עליו, או כמו זוג מבוגר שמן הסתם כבר מאס זו בזה. נהפוך הוא: הם צעירים, יפים, מבוססים, הם סוג של אידיאל בורגני ובמידה רבה גם של אידיאל  רומנטי. הסרט מציץ לחייו של זוג שעבר טראומה ובמרכזו נמצאת הזוגיות שעברה טלטלה. האם ניתן לגשר על הפער שנפער?
 כאמור - סרטה זה של עינב בר הוא הראשון שהופק ונערך במימונה של הקרן. "מחוץ למיטה" הוא סרט הביכורים, שצולם במסגרת החוג לקולנוע באוניברסיטת ת"א כפרויקט שנה  שנייה.
 סרט שני שהוקרן בערב הוא "צומת סביון", של מיטל מרגלית. מיטל הקדישה את הסרט לזכרו של רותם, אותו פגשה בסיני שעות ספורות לפני הירצחו בפיגוע במלון טאבה, בצאת  שמחת תורה אשתקד.
 שני הסרטים זכו לתשואות והוקרה מצד הצופים.
 לא ניתן ללמוד טוב יותר על חשיבותה של הקרן מאשר עיון במכתבה של עינב בר, ילידת 79, ממושב כפר יהושע שבעמק יזרעאל - לקרן.
"ההוכחה הכי טובה שאני יכולה לספק לכך היא שבצעד מפתיע החליטו ראש החוג וראש המגמה בפקולטה להכיר בו בתור פרויקט גמר ו"להקפיץ" אותי ישירות לתואר שני בחוג (!). חשוב להדגיש שמדובר בצעד חריג ביותר שמבצע החוג עבור סטודנט. בנוסף, החוג לקולנוע יפיץ את הסרט לחו"ל דרך מחלקת ההפצה המיוחדת שפועלת בו. ישנם כ-100 פסטיבלים פוטנציאלים ברחבי העולם שהסרט עונה על הקריטריונים שלהם. מתוכם, עפ"י ניסיון החוג, הוא צפוי להתקבל לפחות ל-20 ולייצג בהם גם את הקרן"

 בתום ערב הזיכרון הוכרז פרויקט הסרטים של הקרן לשנת 2006 - "הו, האימה".
 מלבד "פרויקט האימה", הקרן ממשיכה לקבל באופן שוטף תסריטים ובוחנת את האפשרות להפיק סרטים נוספים המתאימים לאופי הקרן.
 למעוניינים להעביר תסריטים ניתן לשלוח אותם במייל לכתובת:
rotemfoundation@gmail.com
 או לת.ד 6225 תל אביב 61061 

יום שבת, 1 בינואר 2005

רותם מוריה - סיפור חיים

רותם מוריה
1977 - 2004



כשלצקי ונרדה נולד בן בתאריך הכל כך נדיר 4.4.77, הם התלבטו כיצד לקרוא לו. השם עולש נדחה מיד על ידי המשפחה הקרובה והשם השני שבחרו לו, ילד, נפסל לאלתר על ידי משרד הפנים בתואנה שאי אפשר לתת שם כזה, וזאת מבלי להתייחס בכלל לתגובת המשפחה הנסערת. לבסוף נבחר לו השם רותם. שמו של הסב, ניצול השואה, הונצח גם הוא כשמו השני - משה.
רותם נולד ברמת גן ובילדותו עברה המשפחה לסמטה פלונית בתל אביב, בדיוק בבית שגובל ברחוב המלך ג'ורג'. כל השכונה זוכרת כיצד כשהיה בן 5 הוא הקים שני סטארט-אפים ברחוב. האחד היה סחר (לא חוקי) ברחוב של כוסות לימונדה, שהכין במו ידיו. בסטארט-אפ השני הוא כבר היה יותר יצירתי. הוא פשוט חסם את הכניסה לסמטה פלונית עם חבל וגבה תשלום עבור הכניסה לשם עם מכוניות.
את שנות בית הספר היסודי הוא עשה ב"בבלי" ומשם המשיך לחטיבת הביניים בעירוני ד'. הוא התגאה מאוד כשהתקבל לתיכון עירוני א' למגמת קולנוע - שעבורו היוותה הגשמת חלום. רותם, שהיה למעשה אנציקלופדיה מהלכת של עולם הקולנוע, החל בצפייה בסרטי אימה, המשיך באיסוף סרטי טראש ומכירתם, דרך הוצאת העיתון החתרני "Body Count" יחד עם חברו רני יורגנסון, ועד שהתמכר טוטאלית לסרטים והעריץ את עבודתם של במאים כמו קוונטין טרנטינו, פיטר ג'קסון, טקאשי קיטנו, ג'ון וו ואחרים.
שנות בית הספר התיכון היו המאושרות בחייו. הוא למד קולנוע, יצר קולנוע ואפילו המרחק שעשה בכל בוקר מהבית ברמת גן, לא גרע כהוא זה מההנאה שספג שם. בשנה האחרונה ללימודיו בתיכון הוא ביים את סרטו הראשון - "כנגד כל הסיכויים", סרט שעורר מחלוקת בהנהלת בית הספר ובקרב מומחי הקולנוע שבחנו אותו. מצד אחד היה זה, ללא עוררין, אחד הסרטים הטובים ביותר שנעשו בבית הספר אי פעם, והיו אף מי שהגדירו אותו "טרנטינו השני". מהצד האחר, היו בסרט אלמנטים שגורמים בבית הספר לא הצליחו לעכל, נכון לשנת 1995. לבסוף, לא רק שהסרט הוגדר כאחד הסרטים הטובים שנעשו באותה שנה, הוא היה בין היחידים שזכו להתייחסות העיתונות ולשבחי מבקרים.
אגב, על הסרט רותם חתם בכמה שמות: כבמאי - רותם מוריה ועל התסריט חתם כמשה סטופיצ'בסקי, וביחד היו אלה כל השמות, שנשא עמו בגאווה בתעודת הזהות שלו. בסרט אף השתלבו חבריו הטובים מהתיכון - פלג, נדב ועידן - עמם שמר כל השנים על קשר טוב והדוק. באותה תקופה, כשהיה בערך בן 17, נכנסה לחייו של רותם חברתו הטובה מיכל, עמה הוא אף חלק דירה בשלב מאוחר יותר.
עם גיוסו, נשר בצער רב הקוקו הארוך שפיאר את רותם בשנות התיכון שלו, ושהוא היה כה גאה בו, והחליפה אותו תספורת קצרה ומדים לבנים של חיל הים. את קורס אלחוטני החוף הוא סיים במחנה חיל הים בחיפה ומשם עבר לשירות מבצעי בבור התל אביבי של החייל, שם קודם במהרה.
בין לבין, רותם נחשף לעולם הכדורגל. זו הייתה אהבה ממבט ראשון. רותם, שלא יודע שטחיות מהי, הצליח לעשות דוקטורט גם על אהבתו החדשה ולהפוך לאנציקלופדיה מהלכת של משחקי הכדורגל לדורותיהם. הוא היה אוהד מושבע של מכבי תל אביב ושל ארסנל הבריטית. לאחרונה הוא אף רכש מנוי למשחקי מכבי, אך כמעט לא זכה לנצל אותו.
עם תום שירותו הצבאי התלבט רותם בין שני מקצועות - הקולנוע שכל כך אהב, אך שהיצע העבודה בתחום היה מועט, לבין לימודי המחשבים - תחום שבו הוא שחה מתוך הכרות וידע אישי מצטברים. לבסוף הוכרע ברוב קולות משפחתיים על המחשבים ורותם התמחה בניהול רשתות. הדרך מהקורס לעבודה הייתה קצרה והוא "נחטף" מיד לשוק העבודה, כשהוא מתקדם והופך למבקר איכות (QA) מצטיין.
כשהשתעמם, הוא נסע לבדוק את אופציות העבודה והמגורים באירופה. הוא עצר בתחנות ביניים: פריז (אצל אילן), ברלין (אצל כריסטוף), ברצלונה (אצל נדב), אמסטרדם (אצל בן) ולמד היטב את המנהגים והשפות, אך קבע את מקום מושבו בלונדון. שם, בדירה מרווחת, הוא אירח חברים מהארץ, הכין ארוחות לכולם, והיה גאה ביכולת שלו להתאקלם במהירות בעיר הבירה הנחשבת באירופה. כשחזר לארץ הוא שב לעולם המחשבים, אך המשיך להתלבט שוב ושוב בינו לבין הקולנוע שכל כך רצה ואהב.
רגע לפני שירד לסיני, ב- 6 באוקטובר 2004, חג סוכות האחרון, הוא תכנן לעזוב את חברת עידית בה עבד. הוא החליט להתפטר ולחסוך עוד קצת כסף ולהגשים את חלום הקולנוע שלו סוף סוף. התוכנית הייתה להירשם ללימודי קולנוע בלונדון ולנסות להשתלב בתעשייה.
הירידה לסיני הייתה ספונטאנית. אסי וג'וני יזמו ירידה ורותם הצטרף בשמחה לשני חבריו הטובים. רצה הגורל והחושה של השלושה עלתה באש ונשרפה כליל, אך שעה קלה לאחר שהגיעו לחוף קארמה. תוך 24 שעות, מוקדם מהצפוי, הם מצאו את עצמם במונית, בדרך חזרה לגבול שבטאבה. רותם היה זה שהתנהל מול השוטרים המצרים במסוף הגבול. אחרי שעות של חקירה הוא ניגש יחד עם אסף לשירותי מלון הילטון טאבה הסמוך.
במוצאי שמחת תורה, 7 באוקטובר 2004, כשכבר עמדו לצאת מהמלון, פיגוע רצחני קיפד את כל החלומות של רותם.

אודות ומטרות קרן רותם מוריה

קרן רותם מוריה הוקמה במטרה להנציח את שמו של רותם מוריה ז"ל, שנרצח בפיגוע הטרור במלון הילטון טאבה, ב- 7 באוקטובר 2004.


רותם אהב קולנוע מילדות, למד במגמת הקולנוע בתיכון עירוני א' בתל-אביב, ושם יצר גם את סרטו הראשון "כנגד כל הסיכויים", שעורר מחלוקת בהנהלת בית הספר מחד, אך זכה בהוקרה ושבחים מאידך.

רותם היה למעשה אנציקלופדיה מהלכת של עולם הקולנוע. כמו כן, הוא תכנן להפוך את היצירה הקולנועית למרכז חייו, אך תכנוניו נקטעו באיבם.

לאחר הרצחו של רותם, הוקמה הקרן על שמו, ששמה לה למטרה לתמוך ביוצרים צעירים, המחפשים דרכי עשייה וחשיבה אחרת בכרך המציאות הקולנועי.

מטרות הקרן
בתחילת דרכנו, הקרן סייעה ליוצרים, אשר הגישו תסריטים שיש בהם משום העזה מיוחדת, הפורצת את הקונבנציות הקולנועיות המקובלות.

הקרן העניקה עידוד כספי להפקות סרטים, בנוסף לליווי של אנשי מקצוע בתחומי הפקות סרטים.

הקרן פעלה בהתאם לשיקולים והחלטות של וועדה מקצועית, ועל פי שיקוליה הבלעדיים, תמיכה כספית ליוצרים, שהגישו לה תסריטים לסרט לשם קידומם.
הקרן מעודדת חשיבה שונה לגבי סוגי סרטים שהיוצרים מפיקים - בכפוף לשיקולים והחלטות של הוועדה המקצועית.

בכל שנה הקרן תמכה במספר הפקות סרטים, על פי שיקולה, אשר הצטיינו ואופיינו בפריצה ובדרך מקורית ומיוחדת.

החל בשנת 2008, הקרן החלה לקיים מדי שנה תחרות סרטים קצרים בז'אנר האימה, פנטזיה ומדע בדיוני (ז'אנר סרטים שהיה אהוב מאוד על רותם). באמצעות התחרות, הקרן מעניקה ליוצרים בתחילת דרכם, בהתאם לשיקולים והחלטות של וועדה מקצועית, פרסים של סיוע כספי ותמיכה ביוצרים.

כדי שהקרן תוכל לממש את מטרותיה, ולהנציח בצורה הנאותה ביותר את זכרו של רותם מוריה ז"ל, יפעלו חבריה בכל מאודם על מנת להשיג ולגייס תרומות ותקציבים מתוך מטרה לתמוך וללוות באופן מתמשך פרויקטים שונים בתחום הקולנוע בישראל.